Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Numulární ekzém se objevuje jako opožděná zánětlivá reakce pokožky přecitlivělé na antigeny mikrobů a jen v období narušené bariérové funkce kůže. Pravděpodobně se jedná o reakci na jinou infekci v organismu, např. kvasinkovou nebo streptokokovou.

Na pokožce se objevují oválné, zarudlé plochy kůže s ostře ohraničenými okraji, běžně o velikosti 1-5 cm, často i více. Plochy se skládají z drobných pupínků nebo puchýřků. Puchýřky praskají a mění se v mokvavé plochy, nebo se naopak ložisko extrémně vysušuje a loupe. Hojení probíhá bez jizev, někdy dochází k mírné změně pigmentace.

 Léčba numulárního ekzému se odvíjí od povahy ložisek. Vždy musí obsahovat antimikrobiální a protizánětlivou složku. Při lehkých mokvavých projevech postačí koupele v silně zředěném roztoku (do světle růžové barvy) hypermanganu, 3% borové vodě nebo v Jarischově roztoku. Po koupeli je třeba pokožku udržet vláčnou a zároveň sterilní. Aplikujeme např. zinkový olej, ichtoxilovou černou mast nebo kosmeticky nevzhlednou, ale účinnou enciánovou violeť. Ekzém se doléčí kortikoidní masti na předpis lékaře.
Suchá a loupající se ložiska můžeme vyzkoušet promazávat volně prodejnými mastmi s protizánětlivou, hydratující a proti svědící složkou, např. Imazol či Halicar. Účinnější jsou masti na předpis s obsahem kortikoidů. Kortikoidů není třeba se obávat, čtěte ZDE
Projevy podrážděné pokožky bývají snadno zaměnitelné. Pokud výše uvedená léčba není účinná, nebo již po několika týdnech dojde k recidivě, je nutné uvažovat o změně diagnózy směrem k nějakému plísňovému onemocnění, např. tinea corporis, přenosného ze zvířat.
Prevence: vzhledem k tomu, že často dochází k recidivám, je nutné dodržovat některá opatření. Nevhodné je příliš časté mytí kůže běžnými mýdly a sprchovými gely, které mění PH kůže. Lépe je používat PH neutrální prostředky. Déle je nutné vyvarovat se styku s dráždivými a alergizujícími látkami, a to používáním rukavic a ochranných prostředků. Ideální se jeví moderní bariérové krémy. Na pružné, dobře hydratované a nepoškozené pokožce se mikrobům nedaří.3

Koupit krém