Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Je nutné používat na ekzém mast s kortikoidy? Proč mají masti s kortikoidy špatnou pověst? A jak je to s používáním kortikoidů doopravdy? Je používání kortikoidů zcela bezpečné? O tom si povíme v dnešním článku.

 Ekzémem lidé většinou nazývají nejrůznější kožní záněty. Některé mohou být vrozené, jiné alergické, u některých zánětů se jedná o bakteriální, plísňovou nebo virovou infekci. Řada postižených lidí odkládá návštěvu lékaře a nenadálé ložisko zarudlé, suché a svědící kůže "léčí" doma.

Bez profesionální diagnózy se ale spíše jedná o léčebné pokusy, které mohou nemoc i zhoršit. Když se nakonec z postiženého stane pacient, velmi často odchází od lékaře s předpisem na mast na ekzém s kortikoidy. V podvědomí lidí se usídlila informace, že kortikoidy jsou hormony, po kterých ztloustnou, ženám narostou vousy, mužům prsa a jen Bůh ví, co jim to udělá s organismem. Je tedy čas na trochu osvěty.

Je nutné používat na ekzém mast s kortikoidy? Masti na ekzémy obsahují stejné kortikosteroidní hormony, které vyrábějí naše nadledvinky. Rychle a účinně hojí zánět a tlumí svědění. Doposud se nepodařilo nalézt jiný prostředek s tak efektivním účinkem.

Proč mají masti s kortikoidy špatnou pověst? Příliš vysoká hladina kortizolu v těle způsobuje změnu vizáže. Předávkování kortizolem zvyšuje chuť k jídlu, zpomaluje metabolismus, a to způsobuje obezitu. Tuk se ukládá v obličeji a oblasti břicha. Hormon zároveň atrofuje svalstvo, takže ruce a nohy zůstávají tenké. U žen se může objevit zvýšené ochlupení. Soubor těchto nežádoucích příznaků se označuje jako Cushingův syndrom.

A jak je to s používáním kortikoidů doopravdy? Zkušený lékař předepisuje masti s kortikoidy podle míry postižení. Mastí je celá škála a liší se druhem kortikoidů. K nejslabším, a přitom účinným patří hydrocortizon, triamcinolon má středně silný účinek, betamethason silný a fluocinolon velmi silný účinek. Aby došlo k předávkování kortikoidním hormonem při kožním podání, musela by být léčba velmi intenzivní - např. na více než pětině těla, a také dlouhodobá – více než měsíc. Tyto masti však hojí ekzém velmi rychle. První účinky jsou vidět během několika hodin a celkově zmizí za několik dní. Předávkování kortikoidy tak nehrozí.

Je používání kortikoidů zcela bezpečné? Používat tyto masti předepsané odborným lékařem po vyšetření je bezpečné. Je ale třeba si uvědomit, že ekzém není doposud vyléčitelný. Lék jen zhojí lokální ložisko, nemoc je skrytá a pravděpodobně se znovu projeví. Není řešením stále používat kortikoidní masti. Navíc kortikoidy kůži sice hojí, ale mají lehce atrofující efekt. To znamená, že čím častěji jimi postižené místo léčíte, tím se kůže stává tenčí a její bariérová funkce je slabší. A slabá kožní bariéra znamená opakování problému. To si uvědomují i dermatologové, a proto doporučují celý soubor opatření, jak ekzému předcházet.

Nejdůležitější se jeví ochrana kožní bariéry v místech, kde se ekzematické projevy opakují. Na trhu existují přípravky na ochranu kožní bariéry, např. kolaz3 bariérový krém Dermaguard. Používá se jako prevence opakování ekzémů a pro dlouhodobou ochranu pokožky před alergeny a agresivními látkami.

Koupit krém