Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Ekzémy na rukou se vyskytují v několika formách. Pro jejich úspěšnou léčbu je třeba znát příčinu ekzému na rukou. Povíme si o nejčastějších formách ekzému na rukou a o jejich léčbě.

Nejčastější formou ekzému na rukou je chronický ekzém z opotřebení neboli chronická iritační dermatitida. Vzniká po dlouhodobém styku s chlorovanou vodou, mýdly, domácími chemikáliemi, zeminou, prachem, srstí zvířat atd. V chronické fázi je pokožka především na rukou suchá, svědící, olupuje se a tvoří se na ní mikrotrhlinky. Léčba chronické fáze spočívá především v dobré hydrataci kůže (ne však častém mytí), ochraně před chemikáliemi a citlivém mytí. Časté mytí rukou pokožku poškozuje.  Používejte pouze vlažnou vodu, místo mýdel používejte neparfémované mycí emulze, ruce neotírejte třením ale oklepem. Po umytí použijte hydratační krém – opět bez parfemace. Při práci používejte rukavice. Můžete použít také řešení 2 v 1, bariérový krém Dermaguard. Tento krém účinně hydratuje a po dobu několika hodin chrání kůži jako šít před většinou domácí chemie a chlorem ve vodě.

Druhým nejčastějším ekzémem na rukou je ekzém atopický. Jedná se o systémové onemocnění a lze zaměnit za alergický kontaktní ekzém. Na rozdíl od alergického kontaktního ekzému se atopie objevuje již v kojeneckém věku. Později může zmizet, ale opět se kdykoliv objevit. Atopická kůže je celkově přecitlivělá, a tak se ložiska ekzému objevují nejen v místě kontaktu pokožky s alergenem. Pokožka reaguje i na alergeny ve stravě. Atopie se na rukou projevuje i na jiných místech, než jsou dlaně. Především v ohybech rukou a nohou a na obličeji. Atopický ekzém mívá numulární formu  (oválná místa velikosti mince i větší) a dyshidrotickou formu s výsevem podkožních pupínků a puchýřků. 2 1000x1000

Léčba je podobná léčbě kontaktního ekzému. Mastí na předpis léčíme postižená místa. Ke koupelím a mytí používáme přípravky pro atopickou pokožku. Oslabenou kožní bariéru na vyléčených místech posilujeme bariérovým krémem.

Třetím častým ekzémem je akutní kontaktní ekzém vzniká běhen několika minut i hodiny především při kontaktu s agresivní chemikálií a postihuje každého, kdo s látkou přijde do styku. Především se jedná o kyseliny, silné zásady, či rostlinné výměšky. Např. bazénová chemie, bateriové nebo pájecí kyseliny, šťáva z bolševníku. Tento ekzém se léčí hojivými mastmi a obklady, podobně jako popáleniny. Použití bariérového krému Dermaguard předchází vážným průběhům při kontaktu s agresivní chemií.

Alergický kontaktní ekzém je podobně jako atopický ekzém onemocnění systémové. Narozdíl od atopické dermatitidy, která tvoří asi 40% případů ekzémů, alergický ekzém postihuje pouhá 4% ekzematiků. Alergen odhalí kožní testy. Tělo reaguje většinou na jeden až dva, ze zhruba  tří tisíc alergenů z našeho okolí. Po kontaktu s alergenem pokožka začne v místě dotyku úporně svědit, zrudne, mohou se na ní vytvořit puchýřky. K reakci kůže dochází od 30 minut do 72 hodin.

Ekzém lze uklidnit mastmi na předpis, ale pokud se neodstraní alergen, problém se opakuje. Často není možné se alergenu vyhnout. Prevencí před opakováním ekzému je používat bariérovou ochranu kůže Dermaguard.                                                                                               


Občas se na rukou objevuje mykóza, mylně označovaná za ekzém. Mykóza čili houbové nebo plísňové onemocnění se na ruce nejčastěji přenese z nohou. Plísním se daří především mezi prsty, odtud se mohou rozšířit na dlaně. Kůže svědí, pálí, dělají se pupínky, je rudá, olupuje se. Léčba zahrnuje používání antimykotik, která se dají zakoupit v lékárně i bez předpisu. Léčit se doporučuje alespoň 14 dní od vymizení příznaků, protože tyto infekce jsou velmi úporné.

Koupit krém