Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Abychom mohli úspěšně odhadnout co na atopický ekzém na ruce používat, je třeba znát spouštěč problému. I když se jedná o vrozenou poruchu signalizace pokožky, u každého se může projevovat trochu jinak. Existují dvě fáze atopického ekzému. Klidová a akutní.

V klidové době je atopická pokožka hodně suchá. Tím se stává také lehčeji drážditelnou a svědící. Je třeba tedy kůži rukou často hydratovat. Omylem je ruce často mýt. Naopak, chlorovaná a upravovaná voda ruce ještě více vysušuje. Pokud už se sprchujeme nebo myjeme ruce, vhodné jsou gely a mýdla bez vůní, neutrální k PH pokožky a nejlépe ty, která obsahují oleje nebo ureu. Takových, které splňují tyto podmínky, není na trhu mnoho. Za pozornost stojí řady výrobků CeraVe, Uriage, Feel Eco nebo Protopan.
Po umytí je ruce třeba promazávat, a to několikrát denně. Platí stejná pravidla jako pro mycí a sprchové gely. Mastné krémy používejte jen když obsahují i hydratační složku. Výše uvedené řady řad výrobků lze rozšířit o značku Epaderm, Dr. Konrad a Dermaguard. Často doporučované vepřové sádlo může být pro atopika zdrojem podráždění. Atopický ekzém na ruce většinou spouští dotyk s dráždivou látkou a živočišný protein v sádle takovým dráždidlem je. Stejně tak bývá atopický ekzém na ruce vyvolán kontaktem s prachem, zeminou, srstí, domácí chemií, rostlinnými a živočišnými šťávami, bižuterním kovem atd. Neobvyklé nejsou dráždivé reakce na kosmetické krémy a mýdla na ruce. Nejčastěji pokožka reaguje na parfémy a některé bylinné či živočišné složky, zejména heřmánek a lanolin.
Protože vyhnout se v denním styku každé dráždivé látce je pro atopika téměř nemožné, lékaři doporučují používat bariérové krémy. Některé vytvářejí mastnou vrstvu, která sice alergen nepropustí, ale ruce zanechávají mastné otisky. Zinkové zase vytváří tenkou vrstvičku, která se rychle omyje nebo setře. Dobrým řešením je bariérový krém Dermaguard. Účinkuje až 6 hodin a není třeba ho po každém umytí znovu použít.
Atopický ekzém na ruce v akutní fázi
Rozlišujeme dva základní projevy a podle toho volíme léčbu. Suché nebo mokvavé ložisko. Suché ložisko je zarudlé, svědí, kůže šupinkuje, vytvářejí se na ní pupínky nebo vrstvy keratizované kůže která praská. Pokožku mažte 2-3x denně mastí s obsahem zinku nebo zinkovým olejem.
Ekzém, který mokvá je třeba vysušit. K tomu se používají vlažné koupele rukou ve velmi ředěném hypermanganu, černém čaji, mořské soli, odvaru z řepíku nebo dubové kůry. Provádějte několikrát denně po dobu zhruba 10 minut. Nakonec suché ruce namažte mastí s obsahem ichtamolu a navlečte čisté bavlněné rukavice.
Léčíme tak dlouho, dokud ložiska nezačnou blednout. Teprve poté je možné je začít znovu hydratovat a promašťovat.
Pokud projevy ekzému neustupují, je lépe požádat lékaře o nasazení kortikoidních mastí.

KOUPIT KRÉM