Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Opruzené miminko je noční můrou novopečených maminek. Jak postupovat, aby k opruzení miminka nedocházelo a co dělat pokud už se to stane? Čím mazat a dá se opruzené miminko vyléčit bez lékaře?

Opruzeniny trápí polovinu miminek. Podstatnou roli hraje do jisté míry zavádějící reklama výrobců plen. Opravdu neexistuje žádná plenka, která by chránila před působením moči celý den. Moč se začně po dvou hodinách rozkládat a uvolňuje amoniak.

A právě amoniak čili čpavek, působí jemné pokožce novorozence problém. Ostatně, narozdíl od reklamy, na svých stránkách výrobci doporučují přebalovat miminko nejméně každé 3 hodiny a ihned, když se pokaká. Zkušení pediatři radí přebalovat, miminko do věku dvou měsíců, co dvě hodiny. Jedná se o stejnou frekvenci, s jakou se mění látkové pleny. Jedinou výhodou jednorázových plen v tomto období je zřejmě méně pracnosti.

Používání vlhčených ubrousků na otírání citlivé pokožky novorozence není vhodné. Ve většině ubrousků jsou přítomny různá zvlhčovadla, alkohol a parfémy. Stačí aby byla pokožka podrážděná amoniakem a složky ubrousku mohou vyvolat alergickou reakci podobnou právě opruzeninám. Lépe je opláchnout zadeček vlažnou vodou a osušit jemným poklepem, nikoliv otěrem nebo drhnutím. Do doby, než začne kojenec přijímat i jinou stavu než mateřské mléko, nemá smysl jeho zadeček ani preventivně natírat vrstvami krémů. Póry v pokožce se mohou zanášet a přirozený pot nemůže z pokožky ven. Mohou se tvořit různé podkožní záněty, laikem vyhodnocené jako opruzeniny.

Opruzené miminko, co s tím?

Pokud je pokožka viditelně rudá a podrážděná, je třeba jí zklidnit. Opatrně zadeček omyjeme vlažnou vodou a necháme oschnout. K osušení můžeme použít i fén nastavený na vlažný vzduch. Po osušení vetřeme volně prodejný krém na opruzeniny. Na suchá a rudá ložiska používáme mastné a zvlhčující krémy (Rybilka, Bepanthen,), na mokvavá ložiska naopak krémy s vysušujícím účinkem (Sudokrém, Aviril krém, zásyp). Pokožku necháme co nejdéle bez plen. Po dobu léčby používáme o číslo větší plenky. Pokud opruzeniny viditelně neustupují do dvou, tří dnů nebo se naopak zhoršují, je na místě konzultovat s dětským lékařem použití mastí s clotrimazolem nebo ichthamolem.

Občas se stává, že děláme vše správně. Přebalujeme často, dodržujeme hygienu, a přesto se miminku dělají napohled jasně podrážděná ložiska. Pokud se vyskytují na bocích, kolem uzavírání a nohavic jednorázových plen, může se jednat o kontaktní alergii na některou z látek obsažených v plenách. Nejčastěji to bývá latex a chlor. V tomto případě je třeba navštívit dětského lékaře a stanovit způsob léčby kontaktní alergie. Většinou se podrážděné ložisko zvládne rychle za pomoci slabého kortikoidu. Aby se situace neopakovala, je nutné dbát na prevenci. Bariérový krém Dermaguard ochrání citlivou pokožku před působením alergenů až 6 hodin.

 KOUPIT KRÉM