Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Proč je popraskaná kůže na prstech ruky a co se s tím dá dělat? Příčinou popraskané kůže na prstech ruky je narušená kožní bariéra, a to buď vrozenou (atopický nebo alergický ekzém) nebo získanou senzitivitou pokožky (iritační ekzém). Může se také jednat o jiný typ dermatitidy, např. o chladovou reakci či plísňovou infekci.


U alergiků a atopiků popraskaná kůže na prstech rukou bývá příznak dyshidrotického ekzému. Projevuje se podkožními puchýřky, které vykvétají na povrch a praskají. Kůže je zarudlá a svědí a loupe se. Nejčastěji se objevuje na vnitřních a venkovních hranách prstů. JAK léčit dyshidrotický ekzém se dozvíte ZDE.
Získaný iritační (dráždivý) ekzém vyvolává opakovaný styk s látkami, které při občasném styku pokožce nevadí, ale při častém kontaktu jí dráždit začnou. Tento typ ekzému je více méně pracovní. Kadeřnice začne dráždit vlasová kosmetika, zdravotníky desinfekce, mechaniky oleje a ropné produkty, uklízečky úklidové prostředky atd. Tento typ ekzému se velmi suchou kůží na rukou. Na některých místech, zejména na dlaních, bříškách a kloubech prstů kůže rohovatí, vytváří krustu, která praskne až do krve. Léčba krust ZDE.
Chronický ekzém je také získanou formou ekzému. Jedná se o získanou přecitlivělost pokožky v důsledku denního používání látek, které pokožce neprospívají. Snižují její přirozenou kyselost a odmašťují jí. Jedná se zejména o příliš časté mytí rukou nevhodnými mýdly, gely a pastami a následnou nedostatečnou péčí o pokožku rukou. Takové ruce jsou velmi suché, šupinkovatí, pocitově je kůže napjatá, bývá lehce zarudlá, někdy svědí. Více o léčbě chronického ekzému se dočtete ZDE.
Chladová reakce se vyskytuje především v zimním období, v mrazech. Chlad a suchý zimní vzduch velmi vysušují kůži, a ta se stává náchylnou k poškození. Na nechráněných rukou dochází k mikro prasklinkám, především na špičkách prstů a hřbetech rukou. Léčí se podobně jako chronický ekzém.
Plísňové onemocnění se na prstech objevuje především v ohybech bříšek nebo pod nehty. Kůže je zarudlá, pálí a praská. Při léčbě se používají volně dostupné protiplísňové léky. Důležitá je alespoň 14denní kůra. Infekce jsou velmi úporné a nedokonalé doléčení způsobuje nové vzplanutí nemoci.

KOUPIT KRÉM