Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Chronický kontaktní ekzém trápí mnoho lidí. Řada z nich ani netuší, že za jejich problémy s kůží je ekzém. Domnívají se, že suché a zarudlé ruce může jen nedostatečná hydratace.

 Přitom se jedná o projev poškozené a oslabené pokožky. Tento typ ekzému není vrozeným onemocněním. Je výsledkem častého a opakovaného narušování pokožky. Paradoxně například časté mytí kůži nehydratuje, ale vysušuje. Používáním horké chlorované vody a zásaditých mýdel smýváme přirozený mastný ochranný mikrofilm. Drhnutím kartáčky nebo používáním solvin narušujeme strukturu kůže. Tření pokožky ručníkem přispívá ke vzniku mikro trhlinek v kůži.To vše vede k tomu, že obranné mechanismy pokožky se ztrácí. Při práci je pak pokožka vystavována další zátěži v podobě různých chemikálií, prachu a nečistot, případně je namáhána mechanickým opakováním nějakého úkonu. Ve výsledku je kůže suchá, napjatá, zarudlá, šupinkovatí a může svědit. Chronický kontaktní ekzém se nejčastěji objevuje na hřbetech, dlaních, na prstech rukou. Ale může se objevit i v obličeji. Většinou jde o důsledek denního používání make-upu a kosmetiky.
Projevy pokožky jsou velmi podobné jiným dermatitidám, jako je kontaktní alergický nebo atopický ekzém.
Léčba chronického kontaktního ekzému trvá zhruba měsíc. Tak dlouho trvá, než se obnoví pokožka a s ní i její ochranná bariéra. Avšak i po úspěšném zahojení zůstává nutnost o pokožku pečovat tak, aby nedocházelo opakovaně k jejímu narušování. Jak na to?
Ruce musíme držet jako v bavlnce. Při práci je potřeba používat ochranné rukavice. Musíme-li používat latexové, je dobré pod ně vzít i bavlněné, aby nedocházelo k maceraci kůže. Alternativou jsou bariérové krémy, např. Dermaguard.
K mytí se snažíme přistupovat rozumně a ruce nemýt co každou půlhodinu. Pokud je možné k mytí používat nechlorovanou vodu, např. kojeneckou nebo minerální, tím lépe. Vodu používáme vlažnou, nikoliv horkou. Používáme mýdla a gely bez vůní a barviv, s PH 5,5, což je přirozený stupeň kyselosti pokožky. Měly by také obsahovat hydratační složky, např. oleje nebo ureu. Kůži osušíme ofukem nebo jemným poklepem. Do osušených rukou vetřeme neparfémovaný hydratační krém, např. s parafínem, glycerolem nebo lanolinem. Výběru krému věnujeme pozornost, někomu nemusí některé složky vyhovovat. Hydrataci opakujeme pokaždé, když máme pocit suché kůže a vždy po umytí.
Můžeme použít také Dermaguard, bariérový krém 2 v 1. Krém plní dvě funkce. 4-6 hodin ochraňuje pokožku před působením agresivních a alergizujících látek a po stejnou dobu také účinně hydratuje. Po umytí není nutná další aplikace.

Koupit krém