Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Ekzém mezi prsty na rukou způsobuje oslabená kožní bariéra. V některých případech se jedná o vrozené onemocnění, při kterém pokožka přehnaně reaguje na určité podněty z vnějšího prostředí a tělo vytváří "ochranný" zánět.

Častěji se pokožka oslabuje při práci v domácnosti nebo na pracovišti. Pokožku narušuje nejen opakované používání domácí chemie, ale také jednotvárné mechanické tření nebo používání běžných mýdel a mycích past, které kůži odmašťují a mění její přirozenou kyselost. Ekzém mezi prsty na rukou má několik projevů a podle nich i několik způsobů léčby. Nejúčinnější a nejrychlejší je lokální léčba kortikoidní mastí na předpis lékaře. Pokud je ale čekací lhůta na vyšetření na několik dnů, můžeme se pokusit zmírnit projevy ekzému za pomoci volně prodejných prostředků.Puchýře (eczema vesiculosum): pod kůží (nemusí být ani zarudlá) se tvoří nahmatatelné drobné puchýřky naplněné tekutinou, které mohou a nemusí svědit. Kůže se loupe v cárech. Osvědčeným prostředkem na podobné stavy je zinkový krém či pasta, pomáhá také konopný olej. Můžeme vyzkoušet hydrofilní krémy prodejné v lékárnách. Z přírodních prostředků pomáhá měsíčková, řebříčková a brutnáková mast.
Mokvání (eczema madidans): svědící červené plochy s mokvavým povrchem na kterém se tvoří stroupky. Při léčbě používáme koupele rukou nebo obklady. Doporučuje se vlažný Jarischův roztok, 3 % borová voda, výluh z dubové kůry, černý čaj, silně ředěný hypermangan nebo sirné koupele. Po koupeli ruce ošetříme zinkovým olejem.
Šupinatá kůže (eczema squamosum): suchou, svědící zarudlou kůži s tvorbou šupinek můžeme potírat pro zklidnění olivovým nebo slunečnicovým olejem, či parafínovou mastí. Ruce hydratujeme co nejčastěji hydratačními krémy. Pro celodenní používání je vhodný bariérový krém s mnoho hodinovým účinkem, Dermaguard.
Mozoly (eczema hyperkeratoticum): kůže se ztlušťuje, rohovatí, tvoří krusty. Na taková místa používáme mandlový olej, vazelína, parafín, nebo masti s hydrofobním základem schopným vázat vodu, jako je Synderman.
Praskliny (eczema rhagadiforme): na kůži se tvoří vrstvy zrohovatělé kůže která puká a praská do krve. Na praskliny používáme zápařné obklady, nejlépe přes noc. Zakoupíme v lékárně koupel s hydrofilním olejem, nebo si jí připravíme sami z vývaru z ovesných vloček a pár kapek olivového nebo slunečnicového oleje. Několik vrstev gázy namočíme do koupele a přiložíme na praskliny. Přes gázu přetáhneme plastový sáček a omotáme obinadlem nebo si navlékneme rukavice.
Naprosto zásadní je u ekzémů prevence. Pokožka se nemůže uzdravit, pokud je stále vystavená dráždění. Bez odstranění dráždění pokožky se bude kolečko léčby stále opakovat. Vyvstává nutnost používat před prací vždy rukavice. Alternativou k rukavicím je používat bariérový krém Dermaguard. Krém, či spíše emulze, vytváří účinný mikrofilm, který nedovolí proniknout dráždivým podnětům k pokožce. Na pokožce jej nevidíte ani necítíte. Výborně hydratuje a nemastí. Účinkuje až 6 hodin a to i po umytí rukou.

Koupit krém