Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Opruzeniny jsou stresující pro miminka i jejich maminky. I když se poctivě drží doporučení pediatra a přebalují každé 2 - 3 hodiny, stejně může dojít k situaci, kdy se miminko oprudí. Prvním předpokladem správné léčby je zjistit, zda se u miminka jedná o opruzeninu nebo kontaktní alergii. Obě vyrážky působí na první pohled podobně.

Opruzenina čili intertrigo, jsou ohraničené, zarudlé až rudé, někdy i mokvající plochy, které vznikající především při nedostatečné výměně plenek a nedostatečnou hygienou. Objevují se převážně v okolí genitálií a na zadečku, tedy tam, kde se pokožka setkává s močí a stolicí. Kontaktní plenková dermatitida se projevuje také rudými plochami podrážděné kůže převážně v oblasti boků nebo pasu. Převážně se jedná o alergii na latex v gumičkách, lepidlo na lepících páskách, nebo na chlor, kterým se plenky bělí. Pokud je pokožka opruzená, je třeba jí zklidnit. Zadeček a genitálie omyjeme vlažnou vodou a necháme oschnout. Sušíme jemným poklepem savou bavlněnou látkou, nebo můžeme použít fén nastavený na vlažný vzduch. Podle typu poškození pokožky volíme volně prodejný krém na opruzeniny. Platí že na mokvavá místa volíme krémy vysušující, jako je Aviril krém, dětský zásyp, Sudokrém, zinkový olej. Na suchá ložiska volíme mastné a hydratační krémy jako je např. Bepanthen nebo Rybilka. Pokud je to možné, ponecháme miminko v teple bez plen. Po dobu léčby používáme raději o něco větší pleny s větším absorpčním jádrem. Opruzeniny by měly viditelně ustupovat už po jednom, dvou dnech. Důležité je zabránit druhotné infekci. Pokud opruzeniny neustupují nebo se zhoršují, je na místě konzultovat s dětským lékařem.
V případě kontaktní alergie musíme přestat používat plenky, které alergii působí. V lehkých případech suchý zánět pokožky zklidníme obkladem z řepíku, řebříčku nebo brutnáku či Jarischovým roztokem a poté natřeme zinkovou mastí. Na mokvavý zánět můžeme vyzkoušet zklidňující obklad z černého čaje a zinkový olej. Problémem kontaktní alergie je silné svědění, které miminko trápí. Proto, spíše než domácí léčba, je účinnější použít zklidňující masti na lékařský předpis.
U kontaktní alergie je prevence jediným způsobem, jak zabránit opakování problému. Bariérový krém Dermaguard ochrání citlivou pokožku před působením alergenů až 6 hodin. Není vhodný na oblast genitálií u dětí do 6 ti měsíců.