Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Častá otázka atopika je, který krém na atopický ekzém je nejlepší. Bohužel na to není jediná odpověď. Každý člověk je individualita a svůj imunitní systém má nastaven jinak. Proto nejlepší krém na atopický ekzém bude u každého trochu jiný. Zde porovnáme několik krémů.

Atopie se vyznačuje především suchou a citlivou pokožkou. Suchá kůže se podráždí snadněji než kůže dobře hydratovaná, protože se v ní tvoří mikro trhlinky. Ty usnadňují vstup alergenům do pokožky. Pokožka pak reaguje zrudnutím a svěděním. Proto lékaři doporučují v první řadě hydratovat suchou kůži. Co to obnáší? I když je ve slově hydratace obsaženo slovo hydro (voda), časté mytí pokožku atopika spíše poškozuje. Přinejmenším chlor ve vodě kůži vysušuje. Horká voda totéž. Ani následné drhnutí ručníkem pokožce také neprospívá. Je-li to možné myjte pokožku v přírodních minerálních vodách. K čištění je nutné nepoužívat obyčejná mýdla, ale mýdla a gely pro atopickou suchou kůži. Složení mýdla věnujeme pozornost, protože může obsahovat něco, co nám nemusí vyhovovat. Čím méně přísad, tím lépe. Příklad mýdel pro atopickou kůži a jejich hlavní složky:
Epaderm cream: žlutý měkký parafín, tekutý parafín, emulzní vosk, + 1 přísada
Protopan Shower Oil: mandlový, levandulový, arganiový a avokádový olej + 3 přísady
Dr Konrad Cutosan mycí gel: výtažky z kokosového oleje + 7 přísad
Eucerin UreaRepair PLUS Sprchová pěna: urea + 13 přísad vč. parfému
Linola Shower and Wash: řepkový a pšeničný olej + 16 přísad vč. parfému

Kůži máme omytou, osušenou, díky speciálním mýdlům i hydratovanou. Už po několika hodinách je ale pokožka na exponovaných místech opět sušší. Je potřeba opět promazat. Stále platí, že čím méně složek, tím menší pravděpodobnost, že pokožku něco z nich podráždí. Až na
Epaderm cream , který se používá na mytí i na hydrataci, většina hydratačních přípravků má složení podobné. Používá osvědčený glycerol, parafín, dimethicon a řadu sloučenin zadržujících vodu v pokožce.
Epaderm cream: žlutý měkký parafín, tekutý parafín, emulzní vosk, + 1 přísada
Krém Basic 30: glycerin, mandloňový, ricinový a avokádový olej, extrakt aloe + 14 přísad
Dr Konrad AD lotio Chronic: parafin, urea, glycerin, dimethicon + 14 přísad
Bioderma Atoderm Krém: parafín, glycerin, řepkové steroly, slunečnicový olej + 19 přísad
Eucerin pH5 Hydratační tělové mléko: glycerin, panthenol, dimethicon + 22 přísad vč. parfému.

Bariérové krémy jsou vyšším levelem v péči o atopickou pokožku. Mají za úkol jí nejen hydratovat, ale především oslabenou kůži bránit před podrážděním. Vytvářejí filmy, které pokožku hydratují a chrání řadu hodin.
Zinoxid: zinek, extrakt z měsíčku lékařského, lanolin, ricinový olej +12 přísad
Dermaguard: Glycerin, dimethicon + 17 přísad
A-Derma Dermalibour+ : extrakt z ovsa, měď, zinek, vosk, glycerin + 16 přísad
2derm Reha Special: glycerin, zinek, dimethicon + 17 přísad