Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

 Popraskaná kůže na prstech ruky nebo nohy je častým trápením. Příčinou je narušená a tím oslabená kožní bariéra. Co s tím?
Nejprve si zodpovíme otázku, co může narušit kožní bariéru. Překvapivě to na prvním místě bývá příliš časté a nesprávné mytí. Mnoho lidí se domnívá že časté mytí hydratuje.

 Opak je pravdou. Příliš teplá voda pokožku vysušuje. Běžná mýdla mají louhový základ, který z pokožky smývá její přirozený film. Pohromou pro ruce je používání solvin a podobných "brusných" past. Konečné drbání ručníkem působí v narušené pokožce mikrotrhlinky. Porušená kůže je pak přecitlivělá a snadno se podráždí. Druhou příčinou narušení kožní bariéry je práce, při které dochází k mechanickému poškozování. Nemusí se jednat zdaleka o práci manuálně a fyzicky namáhavou. K tomu, aby se odřel ochranný film pokožky a ta se vysušila stačí např. dlouhodobé a opakované listování papíry. U žen pokožku často poškozují domácí chemikálie používané při úklidu či nevhodná kosmetika. Třetím častým faktorem kůže bývá vrozená porucha tvorby lipidů v pokožce, která se manifestuje jako atopický nebo alergický ekzém. Popraskaná kůže na prstech může být i jednorázovým projevem v případě kontaktu se silnou zásadou (např. bazénová chemie), kyselinou, rostlinnou leptající silicí (např. bolševník, pastinák). Může se jednat i o bakteriální onemocnění. nejčastěji o nějaký druh plísně. Relativně často se jedná o projev zapaření, např. v gumových rukavicích. Co dělat s loupající se kůží na prstech?
Nejprve je důležité zjistit o jaké onemocnění se jedná. Zhoršuje se po práci? Vzniklo spíše postupně? Opakuje se? Pak se bude spíše jednat o některou formu iritačního ekzému nebo o dyshidrotický ekzém. Léčba je u ekzémů stejná a je odvislá od toho, jak ložiska vypadají.
Pouze suchou a lehce zarudlou kůži bez viditelných prasklin lze uklidnit bariérovým krémem Dermaguard z lékárny. Ten dlouhodobě hydratuje, a hlavně pokožku dlouhodobě chrání před dalším drážděním, které by se rozvinulo do bolestivých, suchých a praskajících krust nebo do mokvavých a svědivých puchýřků.
Pokud už se na prstech objevuje tvrdá zrohovatělá kůže, která praská do krve, můžeme vyzkoušet domácí léčbu za pomocí koupelí v silně naředěném roztoku hypermanganu světle růžové barvy, Jarischově roztoku nebo v odvaru z řebříčku. Po několikaminutové koupeli ruce osušíme poklepem a můžeme namazat zinkovou mastí z lékárny. Do doby zahojení hlubokých prasklin musíme používat bavlněné rukavice. Pokud potřebujete ale ruce zahojit co nejdříve, je jistější navštívit dermatologa a nechat si předepsat lehčí kortikoidovou mast. kolazAby se problém neopakoval, je důležité začít používat bariérové krémy typu Dermaguard. Podkožní puchýřky, které nepraskají lze opět vyhojit zinkovou mastí, výše uvedenými koupelemi a aplikací bariérového krému. Mokvavá ložiska se můžeme pokusit zklidnit koupelí v černém čaji. Po koupeli ložisko namažeme ichtoxylovou černou mastí z lékárny. V této fázi je lepší navštívit dermatologa, aby nám předepsal kortikoidovou mast na předpis.
Jednorázové poleptání opět řešíme podle vzhledu pokožky. Důležitá je desinfekce a sterilní krytí po dobu léčby, aby nedošlo k druhotné infekci. Při hlubokém poleptání vyhledáme praktického lékaře.
Máme-li podezření na plíseň, zakoupíme v lékárně po konzultaci s lékárníkem vhodný krém. Je třeba léčit alespoň 14 dní, jinak se plíseň objeví znovu.
Zapařeniny na rukou léčíme dobrým větráním a zásypy a krémy na opruzeniny.

 Koupit krém