Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Kontaktní alergický ekzém je alergická reakce kůže projevující se hlavně jako alergická vyrážka. Jedná se o tzv. systémové onemocnění.
Systémové onemocnění znamená, že kontaktní alergický ekzém není ekzém získaný, ale vrozený. Jedná se o poruchu imunity a kožní bariéry, která reaguje pokaždé, když se dostane do kontaktu s alergenem. Většinou se jedná o jeden alergen. V extrémních případech o více než pět (ze zhruba tří tisíc) alergenů.

Běžné projevy kontaktního alergického ekzému jsou téměř neodlišitelné od kontaktního ekzému iritačního. Ten je ale vyvolán získanou přecitlivělostí na různé látky. Oba ekzémy se projevují v akutní formě rudou a svědivou kůží se shluky tvrdých podkožních pupínků které "prokvétají" na povrch kůže. Později se mohou měnit na puchýřky, které praskají, vysušují se, loupou nebo vytváří na povrchu kůže krusty které praskají do krve. U kontaktního alergického ekzému se mohou objevit i příznaky jako je teplota, bolest břicha, otoky. Vyrážka se nemusí objevit jen na místě kontaktu, ale kdekoliv na těle. Pro odlišení kontaktního alergického ekzému od kontaktního ekzému iritačního je třeba provést kožní testy. Ty odhalí alergen, kterému je nutné se vyhýbat.
K nejčastějším alergenům patří alergie na kovy, které jsou přítomny v bižuterii, zipech, knoflících, klíčích, mincích ale také ve vodě, pracích prášcích apod. Protože alergickou reakci způsobují i stopová množství, je vyhýbání se alergenu obtížné.
Léčba alergického kontaktního ekzému
Prvním předpokladem úspěšné léčby je odstranění alergenů. Mokrou kůži nesušíme drhnutím ručníkem, ale pouze poklepem. Je třeba používat bariérové krémy a ochranné pomůcky. K preventivnímu ošetřování vysušené a drsné kůže jsou vhodné olejové hydratační krémy. Při akutním projevu onemocnění postačí většinou lokální léčba kortikosteroidy ve formě sprejů, pěn, mastí nebo roztoků. Někdy je třeba nasadit kortikosteroidy s obsahem antibiotik. Při chronických projevech jako je jen suchá, zarudlá a svědící kůže postačí masti s kyselinou salicylovou, zinkem, močovinou, dehtem aj. Při silném svědění můžeme použít v lékárně volně prodejná a antihistaminika. Na chronické stavy se používají kortikosteroidy výjimečně.

Bariérový krém Dermaguard rychle a účinně řeší kontaktní alergický i iritační ekzém. Posiluje poškozenou kožní bariéru a chrání pokožku jako štít před neviditelnými alergeny z prostředí. 2 1000x1000

Koupit krém