Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

I když je pot tělu přirozená tekutina, občas zapocená místa mohou přinášet problémy nejen ve formě zápachu, ale také nepříjemných vyrážek. Jaké vyrážky z potu se mohou objevit? Jak poznat o kterou vyrážku z potu se jedná? .

Opruzeniny (intertrigo)ohraničené, červené, někdy až mokvající plochy vznikající mechanickým třením kůže, nedostatečnou hygienou a pocením. Vznikají na nevětraném místě v kožních záhybech. Vyskytují se nejčastěji kolem konečníku a genitálií, v podpaží, v tříslech a v dalších kožních záhybech (u žen například pod prsy). Více o léčbě opruzenin se dočtete ZDE 

Atletická noha (tinea pedis) je plísňové onemocnění způsobené zapářkou a sporami hub. Postihuje nejčastěji kůži v meziprstí nohou, na zevním okraji chodidla, patě nebo nožní klenbě.2 1000x1000 Kůže svědí a objevují se vodnaté puchýřky nebo prasklinky. Mykózu lze přenést z nohou na kteroukoliv část těla, nejčastěji na dlaně. Někdy je k diagnóze nutné provést mikroskopické vyšetření. Mykóza se léčí většinou přípravky dostupnými bez předpisu v lékárně. Důležité v prevenci je střídání obuvi, časté měnění ponožek, na veřejných koupalištích nosit plážovou obuv. Zabránit přenosu může také bariérový krém.


Potničky (miliaria) jsou relativně častým onemocněním potních žláz. V těle dojde k blokádě potních kanálků při působení tepla a vlhka. Pot se nedostane na povrch kůže, ale uniká do pokožky. Existují čtyři základní typy potniček.
Miliaria crystallina – převážně u kojenců se vyskytující nesvědivé čiré puchýřky cca 1 mm velké, převážně na hlavě a krku.
Miliaria profunda postihuje převážně dospělé. Nesvědící 1-3 mm veliké bílé puchýřky naplněné bílým hnisem na trupu a horních končetinách připomínají akné.
Miliaria rubra se vyskytují často u kojenců jako svědivé červené zanícené pupínky nebo puchýřky na obličeji a ve vlasech. U dospělých se projevují převážně na krku a v horní části trupu mimo obličeje a dlaní. Projevy miliaria rubra mohou být zaměněny za ekzém.
Léčba miliárií spočívá v omezení fyzické námahy a pobytu v teple, používat vzdušný bavlněný oděv a běžný pitný režim (velký příjem tekutiny zvyšuje pocení a zhoršuje stav). Pokožku umývat antiseptickým mycí gelem, aby nedošlo k druhotné infekci a ošetřovat tekutým pudrem s lihem a cloroxinem na předpis. Doba ústupu cca 2-3 týdny.

U kojenců nedochází v projevům potniček v důsledku ucpání potních žláz, ale protože jejich žlázy ještě nejsou dovyvinuté. Pot zůstává dlouho na povrchu kůže a jemná dětská pokožka na něj reaguje tvorbou potniček. Aby pot pokožku nedráždil, lze použít bariérovou ochranu pokožky.

Koupit krém