Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Jak léčit ekzém a vyrážku kolem očí? Ekzém kolem očí může mít několik příčin. V krátkém článku si je představíme a povíme si jak na ně.

2 1000x1000

Nejčastější příčinou "zimního" ekzému kolem očí je chlad a sucho. Víčka jsou citlivá a v důsledku chladu se jejich pokožka vysušuje. Kůže na víčkách se zdrsňuje, šupinkovatí, může zarudnout. Takto postižená víčka lze vyléčit bez návštěvy lékaře. Obličej se omývá pouze převařenou nebo minerální vodou. Po dobu léčby se nepoužívá žádná jiná kosmetika než hypoalergenní hydratační a promašťovací krémy z lékárny určené na oči. V prašném a suchém prostředí se doporučuje nosit brýle.

Periorální dermatitida je druhou nejrozšířenější diagnózou při výskytu ekzému kolem očí. Nejčastěji vyskytuje u žen mezi dvacátým a třicátým rokem, které mají buď mastnou, nebo naopak velmi suchou pokožku. Nevyhýbá se ale ani mužům. Jedná se v podstatě o reakci kůže na alergen. Zdrojem alergenů může být používaná kosmetika od krémů po líčidla, barvy na vlasy, šampón nebo i chlorovanou vodu. Tento druh ekzému kolem očí se léčí bez použití kortikoidních mastí, které se jinak na jiné ekzémy předepisují. Léčba spočívá ve vynechání všech kosmetických přípravků, oplachování pouze převařenou nebo minerální vodou, postižená místa aplikovat lékařem předepsané léčebné krémy bez kortikoidů. Také se nedoporučuje používat zubní pastu s fluorem a opalování. Nemoc se většinou vyléčí rychle ale občas se opakuje. Jako prevenci opakování nemoci lze použít bariérový krém Dermaguard. Krém se nanáší před líčením. Po aplikaci vytváří neviditelný štít proti alergenům a působí mnoho hodin.
Třetí příčinou ekzémem okolo očí je atopický ekzém. Často se vyskytuje už v kojeneckém věku na typických místech. Jedním z nich jsou oční víčka. I když tento dětský ekzém časem většinou vymizí, v dospělosti se může znovu objevit. Nejčastěji jako důsledek hormonálních změn nebo stresu. Léčba tohoto ekzému patří do rukou odbornému dermatologovi.
K méně častým příčinám ekzému okolo očí může být nadužívání léků obsahující kortikoidy. Často se léky s kortikoidy předepisují při kožních problémech jako je lupénka, zánětlivá autoimunitní onemocnění, revmatoidní artritida nebo roztroušená skleróza. V takovém případě je nutná konzultace s lékařem, který léky předepisuje.
Vzácně se kožními změnami kolem očí projevují i jaterní nebo ledvinové poruchy. Většinou se týkají spíše netypického zbarvení a skvrn v těchto místech.

 Koupit krém