Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Ekzém na obličeji může mít celou řadu příčin od projevů atopie, přes kontaktní podráždění až po bakteriální zánět kůže. Pro léčbu je klíčové znát, jaký druh ekzému na obličeji máme.

Atopický ekzém v obličeji se vyskytuje nejčastěji kolem očí, úst a na krku. Poprvé se objevuje v kojeneckém či batolecím věku. Později může vymizet a objevit se znovu v dospělosti. Zde bývá spouštěčem stres, toxické prostředí nebo hormonální změny. Objeví-li se proto svědivé a rudé skvrny na výše uvedených místech a předcházel tomu ekzém v dětství, pravděpodobně se jedná o atopický ekzém. Léčba atopie patří do rukou odbornému dermatologovi. Na již viditelná ložiska ekzému se předepisují krémy s kortikoidy pro zklidnění. Následuje péče obsahující intenzivní hydrataci a ochranu kožní bariéry.

Kontaktní ekzém na obličeji může být alergického původu s alergií na většinou jen jeden alergen. Nebo může jít o celkovou přecitlivělost pokožky na různé chemikálie. Pokud se ekzém vyskytuje především v okolí úst a očí, nazývají jej lékaři periorální dermatitidou. Kontaktní ekzém má příčinu ve styku pokožky s látkou, která pokožku dráždí. V obličeji nejčastěji toto podráždění způsobují kosmetické krémy, masky, pudry, líčidla, odličovače, make-upy, často také suché a prašné prostředí, chlorovaná voda, špatně vymáchané povlečení nebo např. roztoči v ložním prádle. Ekzém vzniká většinou postupně. Kůže bývá suchá, šupinková, pak lehce zarudlá, a nakonec se vytvoří lůžka která jsou rudá, praskají nebo se vytváří vodnaté pupínky. Může dojít také k nečekané alergii, kdy např. nový kosmetický krém způsobí podráždění okamžitě. Kontaktní alergický ekzém se vytváří v místě dotyku pokožky s alergenem, ale může se objevit i jinde po tělě. Při léčbě bývá zásadní zjistit testem o jaký alergen se jedná a ten odstranit. Buď můžeme odstranit vše, co by alergii mohlo způsobit a postupně zkoušet v čem se alergen nacházel, nebo navštívit dermatologa, aby udělal testy. V případě že není možné alergen odstranit, např. při práci v prachu, můžeme použít speciální bariérový krém, který zabrání alergenu, aby pronikl do pokožky a způsobil podráždění.

Ekzém na obličeji může být také nealergického původu. Seboroická dermatitida může vzniknout jako reakce na mechanické dráždění kůže v kombinaci horka, potu a zvýšené produkce mazvých žláz. Velmi často se objevuje ve spojitosti s denním nošením roušek, respirátorů a obličejových masek. Typicky se objevuje okolo úst, pod gumičkami, na hřbetu nosu, za ušima. Postiženou kůži je třeba desinfikovat, aby nedocházelo k sekundárnímu infikování bakteriemi. Doporučují se zklidňující zásypy dětskými pudry na opruzeniny a časté větrání zapařených míst. Důležité je používat také bariérové krémy, které pokožku dlouhodobě posilují a ochraňují a také omezují množení bakterií.


Ekzém na obličeji může mít také bakteriální příčinu. V takovém případě se však nejedná o ekzém, ale erysipel. Tento projev streptokokové infekce ekzém připomíná. Doprovází ho často horečka, zimnice, nevolnost. Kůže je rudá a bolí. Objevuje se především při celkovém oslabení organismu po infekcích. Léčba probíhá obklady a antibiotiky.

Koupit krém