Dermaguard krém na ekzémy a opruzeniny
Košík

Kde se vyskytují a jak vypadají opruzeniny u dospělých? Jakou  mast na opruzeniny u dospělých použít?

Opruzeniny se u dospělých objevují nejčastěji kolem konečníku, genitálií, v podpaží, u žen pod prsy a u mužů v tříslech. Obecně platí, že jsou muži k opruzeninám náchylnější než ženy. Kůže je začervenalá, silně podrážděná, při sprchování a použití desinfekce pálí a pokud je v místech kožních záhybů také zapáchá. Opruzenina vzniká na místech kde se drží teplo a vlhko. To přispívá k maceraci pokožky a k přemnožení bakterií které se na pokožce běžně vyskytují. Kůže reaguje na přemnožení bakterií neinfekčním zánětem.

Jaká mast na opruzeniny u dospělých předchází opruzeninám?

Důležitá je prevence. Je důležité izolovat kůži od dráždivých podnětů, jako jsou pot nebo kožní maz. Zásadní je tedy hygiena. Při sprchování používejte gely a mýdla s PH kyselostí 5,5, což je přirozená kyselost pokožky. Ostatní gely mění přirozenou mikrofloru pokožky a zvyšují její citlivost. Používejte spíše savé a vzdušné oblečení. Existují také masti, kterými lze po určitou dobu pokožku od podráždění uchránit. Především se jedná o zinkovou mast (Sudokrém, Aviril) a mastné krémy (Bepanthen, Rybilka). Tyto krémy ale vytvářejí na pokožce vrstvu, která špiní oblečení. Pro dospělé může být účinnější bariérový krém Dermaguard, který vytváří mikrofilm, který nešpiní, nemastí, není vidět, a přece dokáže chránit pokožku po dobu několika hodin. Omezuje také množení bakterií na pokožce.

Léčba opruzenin

Léčba opruzenin u dospělých nebývá složitá. Podrážděnou pokožku jemně omýt teplou vodou, dezinfikovat sprchovým mýdlem či gelem k pokožce neutrálním (bez drhnutí žínkou nebo houbou) a důkladně opláchnout. Osušit podrážděnou kůži pouze vzduchem, ofénováním nebo jemným poklepem ručníku. Je-li to možné, opruzeninu nechte alespoň nějakou dobu větrat. Suchou opruzeninu lze namazat. Na teprve se tvořící lehkou opruzeninu, která je jen mírně zarudlá, postačí obyčejný dětský zásyp (Aviril Baby, Johnson dětský pudr, Batole zásyp) nebo bariérový krém Dermaguard. Na opruzeninu, která už pálí se používají výše uvedené masti se zinkem nebo s tuky. Bolavou opruzeninu lze také zklidnit studenými obklady z měsíčku, řepíku, šalvěje nebo levandule. Obklady měňte zhruba po 5 minutách alespoň 3x, nechte vyvětrat a namazejte některou z mastí. Tento postup se opakuje alespoň 2x denně, než se opruzenina ztratí. To většinou trvá jen pár dnů. Pokud se opruzenina nehojí, je možná infikována kvasinkou nebo bakterií. V lékárně lze zakoupit protimykotické krémy. V případě že i nadále opruzeniny neustupuje a začne mokvat, že je třeba navštívit lékaře.

kolazPoužití krému Dermaguard na opruzeniny: pokožku nejprve jemně omyjte a pečlivě osušte. Krém do pokožky vetřete v přiměřeném množství. Krém se krásně vstřebává a již zpočátku cítíte, jak se pokožka zklidňuje a hydratuje. Dalším velkým přínosem je, že krém není mastný a nechává pokožku dýchat.

Koupit krém